Peelings

Blog Peeling Oktober

 

Peelings om de huid weer ongelovelijk stralend te maken.

 

Er zijn verschillende soorten peelings. Elk soort heeft een eigen werking. Niet alleen worden oneffenheden zoals rimpeltjes, acne of littekens minder zichtbaar; een peeling werkt ook stimulerend voor de huid.

 

Soms biedt een schoonheidsbehandeling niet voldoende stimulans om het beoogde resultaat te behalen en is het nodig een stapje verder te gaan door een fruitzuur kuur te ondergaan. Niet alleen worden oneffenheden zoals rimpeljes, acne, pigmentvlekjes of littekens minder zichtbaar; een fruitzuurpeeling werkt ook stimulerend voor de huid en gaat het verouderingsproces tegen. Het is een heel mooi middel op weg naar natuurlijke huidverbetering.

Het gelaat en decolleté kunnen samen behandeld worden. Deze geconcentreerde huidvernieuwingsbehandelingen zijn perfect om in de koude wintermaanden te ondergaan.

 

  Soorten Peelings

 

Er zijn verschillende soorten peelings zoals:

1. Glucolzuurpeelings

2. Fruitzuurpeelings

3. TCA peeling

4. Fenol peel

Elk soort heeft een eigen werking. Daarnaast variëren  de peelings in sterkte.

 

TCA en Fenolpeeling : In het begin van de 90-er jaren van de 20ste eeuw  werden Alpha Hydroxy Acids ( ofwel AHA’s of fruitzuren ) geïntroduceerd op de Europese markt. Voor die tijd werden chemicaliën als TCA (Trichloor Azijnzuur) of Fenolen gebruikt voor huidpeelings. Maar deze chemicaliën kregen veel negatieve publiciteit, omdat het gebruik ervan vaak leidde tot ernstige huidbeschadiging. TCA is namelijk een erg zure en corrosieve stof. Het is een etsende zuurverbinding die bij plaatselijk aanbrengen een beschadigende werking heeft op huidcellen. Direct na het aanbrengen van de vloeistof voelt men een branderige pijn die echter na enkele minuten weer vermindert. De vloeistof laat de huid wit kleuren. Dit verschijnsel is normaal en wordt “frosting” genoemd. Om de pijn te verzachten wordt er een koud compress of coldpack op de behandelende huid geplaatst. Een zeldzame bijwerking op de lange termijn is pigmentverschuiving. De genezings duur ligt tussen de 10 en 14 dagen.

 

Fenolen zijn minder zuur maar wel erg giftig ( men moet b.v. aan de hartbewaking tijdens een Fenolpeeling!) De Fenolpeeling is een zeer diepe chemische peeling gebaseerd op de stof fenol. Deze zwaardere chemische peelings met fenol mogen echter alleen door artsen worden uitgevoerd, in sommige gevallen onder narcose. Fenolpeelings vallen in de categorie “diepere peelings “

 

Een tweede generatie van chemische peelings was gebaseerd op het gebruik van Vitamine A-zuur. De vitamine A-zuur zou de poriën openen, de hoornlaag dunner maken en de collageen aanmaak stimuleren en werd bijvoorbeeld ook gebruikt bij acnebehandeling. Echter, het kwam vast te staan dat Vitamine A-zuur vaak een droge en zeer gevoelige huid veroorzaakte na behandeling. Wat nog belangrijker is, is dat Vitamine A-zuur mogelijk teratogene effecten geeft wanneer het in hogere concentratie gebruikt wordt. Een ander nadeel van Vitamine A-zuur is dat bij behandeling van hyperpigmentaties het resultaat van te voren moeilijk voorspelbaar is, omdat de aanmaak van pigment zowel verhoogd als verlaagd kan worden door Vitamine A-zuur.

 

Fruitzuurpeelings: Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn Europese dermatologen en schoonheidsspecialisten geïnteresseerd geraakt in “Fruitzuurpeelings” met Alpha Hydroxy Acids. Tegenwoordig worden ze op brede schaal toegepast in de V.S. door dermatologen ( in hoge concentraties tot 100% ) bij de behandeling van tal van huidproblemen waarbij hyperkeratose een rol speelt. Hyperkeratose is een abnormale verdikking van de buitenste huidlaag (de opperhuid) die bestaat uit dode hoorncellen. Acne, seborrhea zijn exponenten van een hyperkeratose proces, dat aangepakt kan worden met behulp van AHA’s . Ook bij hyperpigmentaties wordt veelal succesvol gebruikt gemaakt van Alpha Hydroxy Acids, met name L-Lactic Acid ( en juist bij hyperpigmentatie bijv. niet met Glycolic Acid).

AHA’s uitwerking op de huid

De precieze werkingswijze van AHA’s is nog niet volledig bekend . Maar de vorming van nieuw collageen, welke bestaat uit vezelachtige proteïnen die de huid stevigheid geven, wordt volgens verschillende onderzoeken beïnvloed door AHA’s. De gunstige invloed van L-Ascorbinezuur (vitamineC) op de collageensynthese is bekend. Aangezien L-Ascorbinezuur zelf een Alpha Hydroxy Zuur is, om precies te zijn in een lacton-vorm, werd de suggestie gewekt dat AHA’s wellicht volgens een zelfde principe een stimulerend effect op collageensynthese hebben. Vanwege deze collageen stimulerende eigenschappen worden de AHA’s ook gebruikt in “Anti-ageingbehandelingen” , met name bij verouderde huid t.g.v. overmatige blootstelling aan UV-straling. 

Van Alpha Hydroxy Acids wordt aangenomen dat ze op een lager niveau in de opperhuid werkzaam zijn in een bepaalde fase van het verhoorningsproces. De AHA’s werken daar als oplosmiddel die de cohesie (samenhang) tussen de dode huidcellen verminderen in de opperhuid. In het algemeen betekent dit dat de hoornlaag een stuk dunner en flexibeler is, waardoor de gezichtshuid er veel glanzender en stralender uitziet.

 

AHA’s in lagere concentraties

Wanneer AHA’s worden gebruikt in lagere concentraties (10%), zal dagelijkse applicatie gedurende een langere periode (van 4 weken tot een jaar) rimpeltjes doen verminderen. Met deze concentratie wordt tevens onreine huid/ acnehuid effectief aangepakt, door het verminderen van de verhoorning in de huidporiën. Dezelfde samenstelling wordt gebruikt voor de behandeling van ouderdomsvlekken, waarbij de aanwezigheid van L-Lactic Acid in de mix een noodzaak is, voor het beste resultaat tegen hyperpigmentatie.

Tevens hebben de Alpha Hydroxy Acids in relatief lage concentraties(10%) een gunstig effect op een droge huid. De opperhuid wordt gevoed door een osmotisch effect: De hydrofiele eigenschappen van de Alpha Hydroxy Acids veroorzaken een osmotisch kracht, welke water aantrekt en vasthoudt. Het resultaat is een zacht en dun opperhuid met een optimaal vochtgehalte. Zo wordt de huid gehydrateerd op een natuurlijke wijze, aangezien het effect van de Natural Moisturing Factors (NMF) is gebaseerd op hetzelfde osmotische principe. L-Lactaat is van nature ook een van de belangrijkste factoren uit de NMF.

 

AHA’s in hogere concentraties ( Salon)

In het algemeen kan men zeggen dat des te hoger geconcentreerd de aangebrachte AHA’s, des te sneller het gewenste doel bereikt wordt. Behandeling van onreine huid/acnehuid is bijv. vaak reeds succesvol na vier behandelingen met een AHA-concentratie van 30%. Voor verschillende toepassingen is een AHA-concentratie van tenminste 30%  vereist om een goed peelend effect te bereiken en zullen meerdere (tot wel 10) behandelingen nodig zijn. De fruitzuren dringen door in de opperhuid en veroorzaken keratolyse, wat betekent (gedeeltelijke) oplossing van de intracellulaire hechtstof tussen de dode hoorncellen. Het resultaat is een versnelde desquamatie: loslaten van de opperhuid. Daarop aansluitend bereiken de fruitzuren ook de epidermis , wat bijvoorbeeld belangrijk kan zijn bij de behandeling van acne, ouderdomsvlekken of seborrheische keratosis. Wanneer gekozen wordt voor behandeling met Fruitzuren, is het belangrijk dat er een intake gesprek plaatsvindt. Hierin krijgt de cliënt uitgebreide informatie over de behandeling en wordt o.a. gewezen op het belang van een goede bescherming tegen UV-straling (zonnestraling) gedurende en tot vier weken na de behandelingsperiode.   

 

Raanee serves your beauty!